• 100 g margarin
  • 2 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk hjortronsalt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • cirka 1 liter vetemjöl
  • mandelmassa
  • 1 msk mjölk eller 1 msk vatten
  • vispgrädde
  • florsocker

  • Smält margarinet. Smula jästen i en degbunke. Blanda det smälta margarinet med mjölken. Rör om tills det är fingervarmt. Häll vätskan i bunken och rör om tills jästen löses upp. Blanda salt, kardemumma och hjortronsaltet. Häll i kryddorna, ägget, sockret och kesellan. Tillsätt ungefär 5 dl vetemjöl. Rör om och tillsätt mera vetemjöl tills degen släpper från kanten. Låt degen jäsa i 30 minuter över en duk. Ta en bit deg och rulla den till en bulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt degen jäsa i 30 minuter över en duk. Grädda Semlorna mitt i ugnen i 225 °C i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna. Vispa vispgrädden. Riv lite mandelmassan. Blanda mandelmassan med mjölken eller vattnet. Skär av toppen av bullarna. Tryck ner botten lätt med fingrarna och sätt mandelmassan där. Klicka på grädde. Sätt på locket. Garnera med florsocker.
    Dela inlägget:
    Alexander Williamson
    williamson.alexander@gmail.com